Kinderpraktijk Liane Crouwel

Therapie voor tieners: een onbezorgde tienertijd

Wanneer kies je voor therapie vor tieners?

Een gelukkige middelbare schooltijd

De tienerleeftijd is niet altijd makkelijk. Vrienden en leeftijdgenoten spelen een grote rol en het is belangrijk om erbij horen. In een tijd waarin je zelf misschien niet altijd even goed weet wie je bent en wat je wilt, valt dat niet mee. Eigenlijk speelt dit voor alle tieners, alleen merk je dat zelf niet. Je voelt je onzeker en bent bang dat je het niet goed doet. Gelukkig is hier prima iets aan te doen. 

Wat wil je graag bereiken met therapie voor tieners?

Vrolijk en met vertrouwen de wereld tegemoet

Je wilt dat je tiener vrolijk is en met vertrouwen door het leven gaat. Er gebeurt altijd wel wat, maar dat kan je kind prima zelf of met jouw hulp oplossen. Je kind gaat met plezier naar school, zit lekker in zijn vel en heeft vrienden en vriendinnen. De sfeer in huis is ontspannen. Jouw zorgen als ouder zijn prima te hanteren en jij kan rustig bijspringen als je kind je nodig heeft.

Als jij en je tiener hulp willen, ben je bij mij aan het goede adres. Je komt met je tiener naar de intake. Daar bespreken we waar jullie tegen aanlopen, wat jullie willen bereiken en daarna ga ik met je kind aan de slag. Je kind komt bij mij in de praktijk en we werken samen aan een oplossing. Gezien mijn vak is het logisch dat ik van kinderen houd, maar ik voel niet de emotie die jij hebt als ouder van je eigen kind. Dit geeft veel ruimte om het probleem aan te pakken. Je kind leert zichzelf beter kennen en begrijpen. Als je kind snapt, hoe het komt dat het zich voelt zoals het zich voelt, of dat het doet zoals het doet, is dit een mooi uitgangspunt om te ontdekken hoe het gemakkelijker kan.

Wanneer is therapie voor tieners een goed idee?

Leer op een gezonde manier omgaan
met je eigen emoties 

Alle emoties horen erbij. Je tiener leert hiermee omgaan. Soms door op een andere manier te kijken naar wat er dwarszit. Soms door de emoties op een handige(re) manier te uiten. Ook relativeren kan goed werken voor tieners.

Dit werkt heel goed bij:

  • Onzekerheid
  • Omgaan met leeftijdgenoten
  • Boosheid
  • Verschillende vormen van angst
  • Verdriet
  • Laag zelfbeeld
  • Problemen op school
  • Uitdagende thuissituatie
  • Vol hoofd etc

Je kind is in staat om op een goede manier met zichzelf en anderen om te gaan. En jij als ouder kunt ontspannen in het vertrouwen dat je kind weer lekker in zijn vel zit en kan omgaan met wat er op zijn pad komt.

moeder van een dochter van 13

“Mijn dochter (13) ging ver over haar grenzen om erbij te horen op school. Dit ging van pleasen tot het stilletjes ondergaan van vervelend gedrag. Na de sessies bij Liane is ze in staat om beter voor zichzelf op te komen. Dit was in het begin erg spannend voor haar, want ze was bang dat de kinderen boos op haar zouden worden, maar ze merkt dat het echt werkt. De andere kinderen zijn ook opeens veel aardiger tegen haar.”

ouders van een dochter van 15

“Onze dochter (15) had moeite om aansluiting te vinden in de klas. De meiden onderling waren niet echt aardig tegen elkaar, waardoor onze dochter vaak verdrietig en boos thuiskwam. Liane heeft haar geleerd om bij zichzelf te blijven. Onze dochter heeft hierdoor veel meer zelfvertrouwen gekregen en zit weer lekker in haar vel. Ze kan beter omgaan met de nukken van de andere kinderen en trekt het zich niet meer persoonlijk aan..”

ouders van een zoon van 16

Onze zoon (16) heeft een moeilijke tijd achter de rug. Als hij verkering had, raakte hij zichzelf kwijt. Hij was dan boos en sliep slecht omdat hij zoveel piekerde. Van Liane heeft hij geleerd hoe belangrijk het is om zichzelf te blijven in een relatie. Hij is nu veel rustiger en heeft veel meer vertrouwen in zichzelf. Met Liane heeft hij afgesproken dat hij terug mag komen als het toch weer moeilijk wordt. Dat is een geruststellende gedachte, zowel voor hem als voor ons.

Werkwijze

Hoe ziet een therapietraject voor tieners eruit?

We plannen eerst een intakegesprek. Dit is een gesprek waar je tiener bij is. We bespreken wat er speelt en wat er nodig is. Het is belangrijk dat je tiener het vertrouwen heeft dat ik kan helpen. Als jullie er vertrouwen in hebben dat ik je tiener kan helpen, dan plannen we afspraken in voor je kind. In mijn praktijk staat een trampoline, die zorgt voor de nodige ontspanning. De meeste tieners willen er niet op, maar het mag wel.  We plannen een aantal sessies in waarin we gaan werken aan een oplossing. We kijken naar wat er lastig is, maar ook naar wat er goed gaat. Er gaat namelijk ook veel goed. Jouw kind heeft allerlei kwaliteiten die kunnen helpen bij de oplossing van het probleem. We werken waar mogelijk met spel, tekenopdrachten en verhalen, net wat er bij jouw tiener past.

Na 4 à 5 sessies plannen we een oudergesprek om de voortgang te bespreken. Hieruit kan komen dat het leerdoel is bereikt, dat er meer sessies nodig zijn of dat het goed zou zijn om het geleerde verder te oefenen in een de onze groepstrainingen.

We plannen de sessies altijd in overleg. In mijn online agenda kan je zelf afspraken plannen op de momenten die voor jullie geschikt zijn.

Vaak is een oplossing dichtbij

Maak jij je zorgen over je tiener?

Maak jij je zorgen over je kind en wil je dat het weer lekker in zijn vel zit? Dan is therapie een goede oplossing. Na de intake ga ik met je kind aan de slag en werken we aan een oplossing voor wat er nu moeilijk gaat. Dit doen we op een manier die bij jouw kind past. Na afloop is het probleem opgelost of kan je tiener er zelf mee dealen. En kan je als ouder ook weer ontspannen.

Tarieven:

  • Intake (1 uur) 85 euro
  • Sessie (1 uur) 85 euro
  • Oudergesprek (1 uur) 85 euro
  • Verslag 85 euro

Vaak wordt de therapie (deels) vergoed vanuit het aanvullende pakket. In dit overzicht van de NFG krijg je hierover meer duidelijkheid. Om het echt zeker te weten, kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Een gelukkige tiener

Wil jij een tiener die gelukkig opgroeit? Plan dan nu een intake voor therapie voor tieners. Eerst een gratis telefonische kennismaking? Dat kan ook.