Kinderpraktijk Liane Crouwel

Ouderbegeleiding

Wanneer is ouderbegeleiding een goed idee?

Ouderbegeleiding, samen ontspannen opvoeden

Het loopt niet lekker thuis. Er is strijd met je kind(eren) en misschien hebben jullie als ouders intussen ook al wel irritaties. Of misschien leeft iedereen juist langs elkaar heen en hebben jullie weinig contact met elkaar. Je hebt al van alles geprobeerd en het wordt niet gezellig. Eigenlijk gebeurt er steeds hetzelfde, maar je bent niet in staat om het patroon te doorbreken.

Wat wil je graag bereiken?

Thuis weer een gezellige en ontspannen sfeer

Zou je willen dat het bij jou thuis gezellig en ontspannen wordt? Dat jullie rustig met elkaar aan tafel eten? Of dat niet iedere opmerking of vraag leidt tot strijd? Dat je elkaar beter begrijpt?

Ouderbegeleiding helpt!

Ouderbegeleiding kan hiervoor een goede oplossing zijn. Het doel van ouderbegeleiding is het doorbreken van oude patronen, zodat de sfeer weer prettiger wordt in huis, je zorgen minder worden en je de opvoeding van je kind(eren) weer met meer vertrouwen aangaat. Een doel is ook vaak om als ouders weer als team te gaan functioneren, waardoor de regels duidelijk zijn. Zo krijgen je kinderen veiligheid en structuur. En dat leidt weer tot rust en ontspanning.

Ouders van een zoon van 12

“Je hebt ons enorm geholpen, al was het in het begin wel confronterend. Je hebt ons geleerd dat we beter voor onszelf moeten (mogen!) zorgen. Als we zelf wat voor meer ontspanning zorgen (bv door weer te gaan sporten), lijken we steeds meer op de ouders die we graag willen zijn.”

Moeder van een kind van 13

“Onze gesprekken hebben me echt geholpen. Je bent recht door zee, doorziet zaken snel en hebt me een spiegel voorgehouden. Je hebt me mooie inzichten gegeven over hoe mijn kind denkt en voelt. Jij kijkt steeds vanuit het perspectief van het kind en dat werkt voor mij heel verhelderend. De humor en de nuchtere constatering dat we nou eenmaal niet alles even handig doen hield de soms moeilijke onderwerpen toch licht.”

Ouders van een dochter van 6 en een zoon van 4

Wat zijn we blij dat de strijd bij het naar bed brengen is opgelost. Elke avond zagen we bij het eten al op tegen het bedritueel. Nu gaat het goed, de kinderen liggen op tijd in bed en komen niet meer steeds naar beneden. En wij drinken ontspannen koffie in plaats van dat we uitgeput op de bank zitten… 😉

Vader en moeder met co-ouderschap

“Bedankt voor je hulp om de communicatie tussen ons weer op gang te brengen. Wij zijn gescheiden en de communicatie verliep stroef. Onze kinderen hadden daar last van. We gaan nu (nog) niet bij elkaar eten, maar waarderen elkaar weer als ‘de andere ouder’. Ook zijn we in staat om zaken die de kinderen aangaan rustig met elkaar te bespreken. We zijn niet alleen blij voor onze kinderen, maar hebben zelf ook echt minder stress nu.”

Werkwijze

Hoe gaat ouderbegeleiding in zijn werk?

We plannen een intakegesprek om te bespreken wat er speelt. Soms kan het goed zijn om het kind te begeleiden, soms past oudergeleiding beter. In het intakegesprek verkennen we dit. Als we samen besluiten dat ouderbegeleiding de volgende stap is, gaan we aan de slag. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen er allerlei zaken op tafel komen:

  • het delen van zorgen over je kind
  • verschillende opvoedstijlen van vader en moeder
  • het doorbreken van niet-helpende patronen
  • concrete, dagelijkse situaties waarvoor een oplossing wordt gezocht
  • onderliggende zaken waardoor de opvoeding mogelijk niet loopt zoals je zou willen

Ouderbegeleiding kun je zowel alleen als met beide ouders doen. Vaak is samen wel zo effectief.

Tarieven:

  • Intake (1 uur) 85 euro
  • Sessie (1 uur) 85 euro
  • Verslag 85 euro

Vaak wordt de therapie (deels) vergoed vanuit het aanvullende pakket. In dit overzicht van de NFG krijg je hierover meer duidelijkheid. Om het echt zeker te weten, kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Plan een afspraak

Wil jij een ontspannen ouder zijn die zijn kind met vertrouwen opvoedt? Plan dan nu een intake voor ouderbegeleiding. Eerst een gratis telefonische kennismaking? Dat kan ook.