FAQ items aan het laden...
Ouderbegeleiding2023-03-30T11:00:57+01:00

Ouderbegeleiding, samen ontspannen opvoeden

Soms merk je dat het niet lekker loopt in huis. Je hebt al van alles geprobeerd en het is niet gezellig in huis. Eigenlijk gebeurt er steeds hetzelfde, maar je bent niet in staat om het patroon te doorbreken. Dan is het raadzaam om hierbij hulp te zoeken.

Wat is het doel van ouderbegeleiding?

Het doel van ouderbegeleiding is het doorbreken van oude patronen, zodat de sfeer weer prettiger wordt in huis, je zorgen minder worden en je de opvoeding van je kind(eren) weer met meer vertrouwen aangaat. Een doel is ook vaak om als ouders weer als team te gaan functioneren, waardoor de regels duidelijk zijn. Zo krijgen je kinderen veiligheid en structuur.

Hoe gaat ouderbegeleiding in zijn werk?

We plannen een intakegesprek om te bespreken wat er speelt. Soms kan het goed zijn om het kind te begeleiden, soms past oudergeleiding beter. In het intakegesprek verkennen we dit. Als we samen besluiten dat ouderbegeleiding de volgende stap is, gaan we aan de slag. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen er allerlei zaken op tafel komen:

  • het delen van zorgen over je kind

  • verschillende opvoedstijlen van vader en moeder

  • het doorbreken van niet-helpende patronen

  • concrete, dagelijkse situaties waarvoor een oplossing wordt gezocht

  • onderliggende zaken waardoor de opvoeding mogelijk niet loopt zoals je zou willen

Ouderbegeleiding kun je zowel alleen als met beide ouders doen. Vaak is samen wel zo effectief.

Wil je een afspraak maken of gratis telelonisch kennismaken? Om het je gemakkelijk te maken heb ik mijn agenda voor je open gezet zodat je online een afspraak kunt inplannen op een moment dat jou schikt. Als je op onderstaande button klikt, kom je in het afsprakenscherm. Na het maken van de afspraak krijg je een bevestingsmailtje. Kom je er niet uit? Bellen kan ook.

Intake plannen

Download hier het gratis e-book Zo houd je het gezellig met je kind!

Meer informatie

We zijn een paar keer bij jou geweest en dat was niet alleen heel prettig; je hebt ons handvatten gegeven om minder strijd te hebben met onze zoon. We zijn nu minder politieagent, maar meer ouders. Strijd is er natuurlijk nog wel eens, maar het is nu veel gezelliger bij ons thuis. Heel fijn.

Ouders van een zoon van 6

Je hebt ons enorm geholpen, al was het in het begin wel confronterend. Je hebt ons geleerd dat we beter voor onszelf moeten (mogen!) zorgen. Als we zelf wat voor meer ontspanning zorgen (bv door weer te gaan sporten), lijken we steeds meer op de ouders die we graag willen zijn.

Ouders van een zoon van 12

Wat zijn we blij dat de strijd bij het naar bed brengen is opgelost. Elke avond zagen we bij het eten al op tegen het bedritueel. Nu gaat het goed, de kinderen liggen op tijd in bed en komen niet meer steeds naar beneden. En wij drinken ontspannen koffie in plaats van dat we uitgeput op de bank zitten… 😉

Ouders van een dochter (6) en een zoon (4)

Bedankt voor je hulp om de communicatie tussen ons weer op gang te brengen. Wij zijn gescheiden en de communicatie verliep stroef. Onze kinderen hadden daar last van. We gaan nu (nog) niet bij elkaar eten, maar waarderen elkaar weer als ‘de andere ouder’. Ook zijn we in staat om zaken die de kinderen aangaan rustig met elkaar te bespreken. We zijn niet alleen blij voor onze kinderen, maar hebben zelf ook echt minder stress nu.

Vader en moeder met co-ouderschap

Onze gesprekken hebben me echt geholpen. Je bent recht door zee, doorziet zaken snel en hebt me een spiegel voorgehouden. Je hebt me mooie inzichten gegeven over hoe mijn kind denkt en voelt. Jij kijkt steeds vanuit het perspectief van het kind en dat werkt voor mij heel verhelderend. De humor en de nuchtere constatering dat we nou eenmaal niet alles even handig doen hield de soms moeilijke onderwerpen toch licht.

Karen

We merkten dat we steeds in dezelfde patronen terechtkwamen. Met name met onze dochter die erg boos was. We hebben geleerd om op een andere manier op haar te reageren. Ook communiceren we anders met haar, waardoor de dingen voor haar veel duidelijker zijn. En dat werkt, onze dochter is echt minder heftig en minder vaak boos. Heel fijn.

Joost en Maaike

Na de rots en watertraining van onze zoon hebben we een aantal oudergesprekken gehad. Dat was heel fijn. We merken dat we als ouders nu veel meer op een lijn zitten, waardoor onze zoon veel rustiger is geworden en minder negatieve aandacht trekt.

Monique

Jouw kind pest andere kinderen. Wat doe je dan?

Aan dit artikel in de Volkskrant heb ik een bijdrage geleverd. Mooi vind ik dat ook een keer de kant van (de ouders van) de ‘pester’ wordt belicht. Een pester pest niet gewoon omdat hij dit leuk vindt. Je leest het artikel hier.

Veelgestelde vragen over Ouderbegeleiding

Is dit voor beide ouders of kan ik ook alleen komen?2020-07-23T14:59:47+01:00
Wanneer vinden de afspraken plaats?2020-07-23T15:00:00+01:00
Waar is de praktijk?2020-07-23T15:00:16+01:00
Hoe bescherm je ons tegen corona?2020-07-23T15:00:29+01:00
Hoeveel sessies zijn er nodig?2020-07-23T15:00:54+01:00
Is er een wachtruimte?2020-07-23T15:01:22+01:00
Worden de sessies vergoed?2020-07-23T15:01:44+01:00
Hoe kan ik een afspraak maken?2020-07-23T15:02:12+01:00
Ga naar de bovenkant