FAQ items aan het laden...
Kindertherapie2023-03-30T11:00:04+01:00

Individuele therapie voor kinderen en tieners

Je kind zit niet zo lekker in zijn/haar vel. Je hebt vast al van alles geprobeerd, geluisterd, suggesties gedaan en tips gegeven, maar niets lijkt echt te helpen. Je kind blijft somber, verdrietig of angstig. Dankzij kinder- en jeugdtherapie is dit gelukkig in de meeste gevallen goed te verhelpen.

Kindertherapie in Houten

Als je kind bij mij in de praktijk in Houten komt, wil het misschien eerst even op de trampoline springen voordat we aan de slag gaan. We gaan eerst onderzoeken wat er aan de hand is, zodat we goed weten wat we precies gaan oplossen. Vaak gaat het over boosheid, verdriet, (faal)angst, onzekerheid, echtscheiding, etc. Dit oplossen doen we aan de hand van spel, verhalen, tekenopdrachten en nog veel meer. We kijken hierbij ook naar wat er goed gaat. Deze kwaliteiten kunnen we namelijk goed gebruiken bij wat er nog niet zo soepel gaat. De ervaring leert dat de meeste kinderen deze aandacht heel prettig vinden en direct ervaren dat ze zich al wat beter gaan voelen.

Therapie voor tieners

Jongeren hebben vaak een duidelijk beeld van wat er niet lekker loopt en wat ze graag anders zouden zien. De vraag is meestal: hoe? Thema’s zijn vaak vriendschappen/problemen met leeftijdgenoten, onzekerheid, somberheid, verwerking van vervelende gebeurtenissen, etc. Door hierover te praten krijgen tieners hun gedachten beter op een rij en door hen de juiste vragen te stellen, komen ze vaak zelf tot oplossingen. Vaak komt het voor dat er in een cirkeltje wordt gedacht, waardoor iets onoplosbaar lijkt. Door het probleem vanuit een ander perspectief te benaderen, worden er vaak andere antwoorden zichtbaar. Ook in de de therapie voor tieners vind ik het belangrijk om te kijken naar wat er wel allemaal goed gaat. Dat geeft vertrouwen om het probleem tegemoet te treden.

De rol van ouders bij kinder- en jeugdtherapie

Als ouders speel je natuurlijk een heel belangrijke rol in het leven van je kind. Dat betekent dat je ook een rol hebt in de therapie van je kind. Samenwerking tussen ouders, kind en therapeut is de kortste weg naar een gelukkig kind in huis. Concreet houdt dit in dat we ook een afspraak plannen voor de ouders. Niet alleen een evaluatiegesprek, maar ook een sessie om te bespreken hoe jullie het probleem ervaren en hoe jullie ermee omgaan.

Hoe werkt kinder- en jeugdtherapie?

We plannen een intakegesprek waarin jij rustig kunt vertellen wat er speelt. Bij kindertherapie is je kind hier niet bij, zodat je vrijuit kunt praten. Bij therapie voor tieners komt je kind wel mee. Ter voorbereiding vul je het intakeformulier in. Tijdens het gesprek kijken we samen naar wat de mogelijkheden zijn en hoe ik jullie het beste kan helpen. Dan plannen we 4 sessies in: drie voor je kind en een voor de ouders. Daarna is er een evaluatiegesprek. In dit gesprek kijken we naar hoe de sessies zijn verlopen en naar wat er verder nog nodig is. In principe werk ik kortdurend. Dat betekent dat 5-10 sessies meestal voldoende zijn. Hiervoor is het – uiteraard – belangrijk dat je kind gemotiveerd en uitgerust is.

kinder- en jeugdtherapie Houten

Individuele therapie of liever een groepstraining?

Dat hangt af van wat je zelf wilt. De meeste tieners komen liever individueel in de praktijk dan in een groep. Daarom hebben we op dit moment geen groepstrainingen voor deze leeftijdsgroep.

Basisschoolkinderen kunnen kiezen uit individuele therapie of een groepstraining. In de rots en watertraining leer je bijvoorbeeld om voor jezelf op te komen, meer zelfvertrouwen te krijgen en op een gelijkwaardige manier samen te werken en te spelen met leeftijdgenoten. In de faalangsttraining leer je omgaan met stress, spanning en negatieve gedachten voor bijvoorbeeld toetsen. En de brugklastraining is voor kinderen uit groep 8 die graag ontspannen naar de middelbare school willen gaan. Het leuke van groepstrainingen is niet alleen dat ze actief zijn (in de speelzaal), maar ook dat je merkt dat je niet de enige bent die dingen moeilijk of spannend vindt.

Vaak doen kinderen een combinatie van beide. Dan komen ze eerst in de praktijk in Houten voor individuele therapie en gaan ze daarna in de groepstraining verder oefenen wat ze hebben geleerd. Of andersom. Als je wilt overleggen wat het beste bij jouw kind past, dan kan je hieronder een gratis kennismakingsgesprek plannen.

Plan zelf een afspraak

Via onderstaande button kan je direct een afspraak maken op een moment dat jou schikt. Je krijgt dan automatisch een bevestigingsmail met adresgegevens.

Afspraak maken
Het is fijn om met jou de dingen te bespreken die ik mijn ouders niet durf te vertellen. Ik ben bang dat ze boos worden. Jij blijft altijd rustig en denkt met mij mee. Je hebt me ook laten zien dat ze eigenlijk helemaal niet vaak boos worden, maar me juist willen helpen. Als ik met jou heb gepraat, heb ik daarna meer vertrouwen om aan mijn ouders te vertellen waar ik mee zit.
meisje (15 jaar)
We willen jou bedanken voor je hulp. Onze dochter heeft zich heel veilig en ‘gezien’ gevoeld bij jou. De sessies hebben echt goed geholpen en we zijn heel blij dat onze dochter ‘eindelijk’ meer durft en voor zichzelf opkomt. Vorige week kreeg ze een heel goed rapport en ook de juffen zien dat onze dochter enorm gegroeid is qua zelfvertrouwen. We voeren de laatste tijd een discussie, maar toch op een plezierige manier 🙂 Echt fantastisch om te zien.
Fijn dat ze altijd welkom is om terug te komen.
moeder en dochter (11 jaar)

Wij zijn enorm trots op hoe het proces is verlopen en hoe onze dochter het gedaan heeft. Ze is zeker bereid om te leren en dat siert haar.
Jij enorm bedankt voor al je adviezen en hulp voor onze dochter maar ook voor ons als ouders.

ouders van dochter (10 jaar)

Wij hebben Liane benaderd omdat onze zoon (11 jaar) o.a. moeite had met inslapen, hij piekerde en maakte angsten/problemen m.b.v. zijn fantasie groter en groter. Liane heeft ons eerst apart als ouders gesproken en specifiek gevraagd naar de hulpvraag van onze zoon. De daaropvolgende gesprekken waren met onze zoon, waarbij ze de hulpvraag heeft onderzocht. Hij heeft met praktische tips geleerd zijn angsten kleiner te maken en oplossingen te bedenken. Wij en onze zoon zijn zeer tevreden over de nuchtere kijk van Liane de praktische tips, ze helpt door het versterken van zijn zelfstandigheid en het zorgen voor zijn eigen passende oplossingen. Nu slaapt hij weer goed.

moeder en zoon (11 jaar)

Veelgestelde vragen over Kindertherapie

Hoeveel sessies zijn er nodig?2020-07-19T14:37:24+01:00

Dit hangt af van de hulpvraag en van hoe snel de kwartjes vallen bij je kind. In principe werk ik kortdurend. Dit betekent dat 5-10 sessies vaak voldoende zijn.

Is het de bedoeling dat ik erbij blijf?2020-07-19T14:38:24+01:00

Dit hangt van de situatie af. Sommige kinderen vinden het zelf juist wel of juist niet fijn als er een ouder bij is. Het belangrijkste is dat je kind zich vrij voelt om te zeggen en te doen wat het wil, zonder dat er remmingen worden gevoeld door de aanwezigheid van de ouder. In echtsscheidingssituaties bijvoorbeeld is het voor kinderen vaak fijn als de ouders niet aanwezig zijn. Ook kinderen vanaf een jaar of 9 vinden het vaak prettiger om alleen te komen. Bij de eerste sessie is het handig als er een ouder meekomt, zodat we het traject starten met alle neuzen dezelfde kant op.

Als ik niet bij de sessie aanwezig ben, hoe weet ik dan wat er wordt besproken?2020-07-19T14:38:10+01:00

Je kind kan je alles vertellen wat er besproken is. Zelf doe ik dat niet, om mogelijk te maken dat je kind vrijuit praat. We plannen wel na 4-5 sessies een evaluatiegesprek om de voortgang te bespreken.

Hoe maak ik de keuze tussen kindertherapie of rots en water?2020-07-19T14:38:48+01:00

Rots en water is een goede keuze als het gaat om weerbaarheid, meer zelfvertrouwen krijgen, omgaan met andere kinderen, samenwerken, handiger gedrag aanleren in lastige situaties, etc. Het is mijn stellige overtuiging dat je weerbaarheid het beste oefent met leeftijdgenoten. Als je kind veel heeft meegemaakt, bv verdriet of angst, of je wilt dat je kind zich verbaal beter leert uiten, dan is individuele therapie een betere keuze. Voor faalangst geldt dat een combinatie van rots en water (voor meer zelfvertrouwen) en individuele therapie (om de negatieve gedachten aan te pakken) het beste werkt.

Mijn partner en ik zijn gescheiden, moeten wij beiden een handtekening zetten op de behandelovereenkomst?2020-07-19T14:39:10+01:00

Ja.

Wanneer vinden de afspraken plaats?2020-07-19T14:39:34+01:00

We plannen gezamenlijk een tijdstip dat goed uitkomt. Ik vind het belangrijk dat de sessies effectief zijn. Voor jongere kinderen geldt meestal: hoe eerder op de dag hoe beter.

Hoe bescherm je ons tegen corona?2020-07-19T14:40:07+01:00

We wassen onze handen voor de sessie. We houden de materialen schoon. We nemen de 1,5 meter afstand in acht. We passen onze oefeningen en spellen zo aan, dat we ze veilig kunnen uitvoeren.

Worden de sessies vergoed?2020-07-19T14:40:29+01:00

Dit hangt af van je zorgverzekeraar en van je pakket. Sommige zorgverzekeraars vergoeden kindertherapie vanuit het aanvullende pakket, andere niet.

Hoe kan ik een afspraak maken?2020-07-19T14:54:27+01:00

Het makkelijkst maak je een afspraak door op afspraak maken te klikken.

Ga naar de bovenkant