Kinderpraktijk Liane Crouwel

Individuele faalangsttraining voor kinderen in Houten

Paniek bij toetsen?

Verminder spanning en stress:
faalangsttraining voor kinderen in Houten

‘Ik kan het niet, dit is veel te moeilijk.’ Dit is een veelgehoorde opmerking bij kinderen in de faalangsttraining voor kinderen in Houten. Als ouder probeer je je kind gerust te stellen. ‘Het valt wel mee, je hebt toch goed geleerd?’ Dit zeg je als ouder met de beste bedoeling, maar helaas werkt dit meestal niet. Vaak maak je je als ouder zorgen als je je kind zo gespannen ziet. Heel begrijpelijk. Je probeert van alles, maar het lijkt niet aan te slaan. Hoe fijn zou het zijn als dit opgelost kon worden en je je kind weer ontspannen door het leven ziet gaan…

De spanning de baas

Wat is faalangst?

Faalangst is angst om fouten te maken of te mislukken. Dit komt veel voor op de zogenaamde toetsmomenten. Dat kan op school zijn, maar bijvoorbeeld ook als je kind ‘moet’ presteren bij een (sport)wedstrijd of optreden. Je kind weet dat iedereen kijkt en hoopt dat het goed gaat. Je kind is bang om voor schut te staan. Spanning en stress komen hierbij kijken en je kind blokkeert. Het moment is goed voorbereid, maar het lukt je kind niet om de gevraagde taak uit te voeren. Deze spanning komt terug bij een volgend belangrijk moment en voor je het weet is je kind bang om zichzelf en de ander (vaak de ouder) teleur te stellen. Vaak zie je dat kinderen dan een kort lontje krijgen, humeurig of stil worden en/of slecht slapen.

Herken je dit bij je kind? Dan kan een faalangstreductietraining helpen.

Een actieve groepstraining in Houten

Wat is een faalangstcursus?

De faalangstcursus is een training waarin je kind leert om te gaan met spanning en stress. Waarin kinderen leren negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. Ook bespreken we het gevoel van ‘moeten presteren’ en jezelf vergelijken met anderen. Aan de hand van allerlei praktische opdrachten leren kinderen hoe ze op verschillende manieren kunnen omgaan met uitdagende situaties.

Voor wie is de faalangsttraining in Houten geschikt?

Voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 die last hebben van faalangstige gevoelens en zelfverzekerder willen worden.

Waarin onderscheiden wij ons van andere faalangstreductietrainingen?

In onze faalangsttraining leren we door te doen. We gaan actief aan de slag om te oefenen met de thema’s in plaats van alleen te praten over de onderwerpen.

De spanning de baas

Welke thema’s komen aan bod in de faalangsttraining in Houten?

In de training besteden we aandacht aan de volgende onderwerpen:

 • omgaan met spanning en stress
 • ombuigen van negatieve gedachten
 • omgaan met teleurstelling en/of kritiek
 • moeten presteren
 • vergelijken met anderen

Een actieve training waarin we leren door te doen

Dit kan je verwachten in de faalangsttraining in Houten:

In het kort:

 • individuele training voor kinderen uit de bovenbouw (vanaf groep 6)
 • praktische oefenopdrachten voor thuis
 • tijdens de intake leggen we de leerdoelen vast
 • gemiddeld zijn er 5 sessies nodig, à 85 euro per sessie
 • indien nodig zijn meer sessies mogelijk
 • kosten voor intakegesprek:42,50 euro voor 30 minuten

Intake faalangsttraining in Houten

Een intake is verplicht. In dit gesprek spreken we de leerdoelen af voor de training. We maken concreet waar je kind tegenaan loopt en waar we aan gaan werken. Inplannen kan via de button hieronder.

Ouders van een zoon van 9:

“De paniek is echt afgenomen. Nu is het meer gezonde spanning. Zo fijn.”

Ouders van een dochter van 10:

“Onze dochter is rustiger geworden. Ze weet nu dat ze meer is dan haar cijfers. Ze was nu ook veel minder bang voor haar rapport. Gelukkig.”

Moeder van een jongen van 11:

“Onze zoon was zo boos als hij stress had voor toetsen op school. Hij was totaal onbereikbaar en deed zichzelf en ons pijn. Nu weet hij hoe hij zijn gedachten kan veranderen en hoe hij rustig wordt. Intussen heeft hij een paar succeservaringen opgedaan en merkt hij dat het werkt. Veel dank hiervoor, het gaat veel beter nu.”

Ouders van een meisje van 9:

“Mijn dochter ging huilen zodra ze dacht dat ze kritiek kreeg. We liepen allemaal op eieren terwijl we eigenlijk wilden dat ze ermee om leerde gaan. Niemand doet alles goed, dus dat hoeft zij ook niet. In de training heeft ze dit geleerd en van jullie neemt ze het gelukkig aan. Als ouders is dit een stuk lastiger om over te brengen. Ze vindt kritiek nog steeds niet fijn, maar ze kan er nu wel mee dealen.”

Ouders van een jongen van 12:

“Onze zoon deed een wedstrijdje met een vriend van hem: wie haalt het hoogste cijfer? Bij elke toets weer. Dit leverde zoveel spanning op dat de prestaties achteruit gingen. In de training heeft onze zoon geleerd op zichzelf te vertrouwen ipv te vergelijken met anderen. Dat geeft hem veel rust.”

Ouders van een jongen van 12:

“Alles draaide voor onze zoon om het schooladvies. Hij wilde persé zo hoog mogelijk. Hierdoor sliep hij slecht voor cito’s. Dit leverde weer extra stress op. Het was niet fijn. Nu heeft hij geleerd welke gedachten hem wel helpen. Dat levert niet alleen minder spanning op, maar ook betere resultaten. Dit geeft vertrouwen voor de brugklas.”

Werkwijze

Startdatum en aanmelden

Wil jij dat je kind gezonde spanning heeft voor toetsen, wedstrijden of optredens? Dan gaat je kind veel leren in deze faalangsttraining. Hoe concreter je kind weet wat het wil leren, hoe gerichter we aan de slag kunnen gaan.

 

Startdata

voor kinderen uit groep 6, 7 en 8

Dit is een individuele training, dus de data plannen we in overleg. 

Aanmelden:

Via onderstaande link plan je de intake. In de bevestiging van de intake vind je het aanmeldformulier voor de training. 

Rust in huis tijdens toetsen

Wil je eerst telefonisch contact om een vraag te stellen of kort te overleggen? Dat kan natuurlijk ook!

Plan gerust een afspraak in mijn online agenda.