Wat kan ik zeggen in lastige situaties?

Ongemakkelijke situaties waarin we niet weten wat we kunnen zeggen, kennen we allemaal. Gelukkig kan je dit gewoon leren. Niet door in een lokaal met elkaar eindeloos hierover te praten, maar door lekker actief aan de slag te gaan in de gymzaal. Leren door allerlei leuke opdrachten en spellen te doen.

Wat is een sova-training?

De sova-training is een actieve training waarin kinderen leren wat ze kunnen zeggen in lastige situaties. Aan de hand van allerlei leuke praktische opdrachten leren kinderen op een ontspannen manier hoe ze op verschillende manieren kunnen reageren in veelvoorkomende, ongemakkelijke situaties.

Welke thema’s komen aan bod in de sova-training?

 • kennismaken

 • vrienden maken en houden

 • omgaan met teleurstelling en/of kritiek

 • emoties uiten

 • voor jezelf opkomen

 • (durven) vertellen wat je ergens van vindt

 • rekening houden met anderen

Voor wie?

Voor kinderen uit de groepen 5-6-7-8 die verbaal steviger in hun schoenen willen staan. Voor kinderen die willen leren wat ze kunnen zeggen in welke situatie, waardoor hun zelfvertrouwen groter wordt. Voor kinderen uit groep 8 is de training gericht op ‘comfortabel naar de brugklas gaan’.

Waarin onderscheiden wij ons van andere sova-trainingen?

In onze sova-training leren we door te doen. Daarom vindt de training niet plaats aan een tafeltje in een lokaal, maar in de speelzaal. We gaan actief aan de slag om te oefenen met de thema’s in plaats van alleen te praten over de onderwerpen.

Praktische informatie

 • 8 lessen van 1 uur in Houten

 • trainingen voor kinderen uit de groepen 5-6-7 en 8 (brugklastraining)

 • 8 – 12 kinderen

 • 2 trainers: Liane Crouwel en Mariette Paquay

 • de training vindt om de week plaats

 • praktische huiswerkopdrachten in de weken dat er geen training is

 • in de schoolvakanties is er geen training

 • kosten voor de training van 8 lessen: 225 euro, incl BTW

 • kosten voor intakegesprek (indien gewenst): 42,50 euro voor 30 minuten

Inschrijven

Je kunt je kind nu al opgeven voor de training via het inschrijfformulier Sova training. Als de groep vol is, plannen wij zo spoedig mogelijk een nieuwe startdatum. Formulieren worden geregistreerd op volgorde van binnenkomst.

SOVA training

Startdata

groep 5-6-7: 
woensdag 18 januari 2023
14.45 – 15.45 uur
groep 8 (voorbereiding brugklas) 
woensdag 18 januari 2023
16.00 – 17.00 uur
Locatie:
Let op, dit is gewijzigd!
Tijdelijke locatie van de Van Harteschool
Vikingenpoort 30
Houten

Een intake is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Inplannen kan via de button hieronder.

Intake plannen

Reacties van ouders

Mijn dochters hebben allebei meegedaan. Leuk dat de training naar leeftijd is aangepast. De belevingswereld in groep 7 is anders dan die in groep 5. We konden dankzij de map goed volgen waar de training over ging. Ze hebben beiden veel geleerd. Ik zou willen dat ik zelf vroeger zo’n training had gehad.

moeder van 2 dochters (9 en 11 jaar)

Mijn zoon heeft de training gevolgd voordat hij naar de brugklas ging. Het stuk over kennismaken heeft hem echt geholpen bij zijn start op de nieuwe school. Thuis vertelt hij meer over wat er in zijn hoofd omgaat. Hierdoor begrijpen we elkaar veel beter.

moeder van een zoon (12 jaar)

Ons kind vond het erg leuk. Vooral dat jullie zagen dat hij echt veel meer durft dan toen hij met de training begon. De complimenten die jullie hem geven, maken dat hij straalt van trots. Ook de juf is enthousiast!

ouders van een zoon (10 jaar)

Mijn dochter heeft met veel plezier de training gevolgd en veel geleerd. Wat ook hielp. was dat ze merkte dat iedereen dingen lastig vond. Ze vertelde dat veel kinderen dachten dat ze de enige waren die het eng vonden om ergens naartoe te gaan waar ze niemand kenden. Dat iedereen dat spannend vond was voor voor mijn dochter een eye-opener. Mijn dochter heeft aan de training ook nog een leuke vriendin overgehouden.

moeder van meisje (11 jaar)

Onze dochter heeft veel geleerd in de training en ging er met veel plezier naartoe. Als ouders vonden we de map fijn. We hebben hierdoor mooie gesprekken gehad met onze dochter. Heel waardevol!

ouders van een dochter (11 jaar)